Vieraskynä

Puheenjohtajan blogi: Uudesta alusta sitoutumiseen

17.03.2022, Puheenjohtajan blogi

 

Kuva: Jouni Valkeeniemi/Pakkalan mediatalo
 

Ringetteliitolla on varmaan ensimmäistä kertaa historiassaan strategia, jota myös pannaan toimeen. Sen alkutahdit aseteltiin jo syksyllä 2019, jolloin kahden lajin liittokoukselle esiteltiin kehitysideat otsikoilla ”Perusasiat kuntoon” ja ”Operaatio Muodonmuutos”. Kehitysideat perustuivat lajien viestinnästä tehtyyn opinnäytteeseen, asiakaspalautteisiin ja useaan avainhenkilöstölle tehtyyn kyselyyn. Tavoitteet tiivistettiin viiteen perusasiaan, jotka tuli saada kuntoon: käytännönläheinen seuratuki, matalan kynnyksen luistelukoulut, kevyttoimihenkilöt, laadukkaat tapahtumat ja viestinnän lisäys.

Perusasioita onkin sittemmin kehitetty, pala kerrallaan. Aluekouluttajat, viestintä- ja markkinointipäällikkö, uusi laji-ilme ja Ruutu-avaukset sekä valmistautuminen syksyn kotikisoihin. Operaatio muodonmuutokseen sisältyi myös uusia kehitysideoita: nuorten ääni esiin, yllättäviä tienavauksia, kevyempiä harrastusmuotoja, osaajien verkostoja, verkkopalvelut uudelle tasolle ja ”internetin räjäyttäminen”. Myös näissä on päästy eteenpäin. On tehty runsaasti erilaisia kyselyitä, joiden tulosten mukaan asioita on sitten viety eteenpäin, työryhmiä on koottu avainalueita tukemaan ja someaktiivisuus on lisääntynyt merkittävästi.

Tästä on nyt kulunut kaksi ja puoli vuotta. Ensimmäisen vuoden suurimmaksi ponnistukseksi muodostui kuitenkin irtautuminen kahden lajin liitosta, molempien eduksi. Itsenäisen Ringetteliiton strategia vahvistettiin sittemmin syyskokouksessa 2020. Silloin ankkuroitiin uuden strategian kulmakivet: missio, visio ja arvot. Tuolloin jaksoteltiin yksityiskohtaiset tavoitteet neljälle vuodelle, aina vuoteen 2024 saakka. Tästä on nyt kulunut puolitoista vuotta. Samalla liiton ensimmäinen itsenäinen toimintavuosi – strategiassa uudeksi aluksi nimetty jakso – on jäänyt taakse.

Strategian toimeenpanoon vaikuttaa monta tekijää, mutta yksi on ollut ylitse muiden. Koronapandemia on ollut näistä merkittävin ja ymmärrettävästi suuri hitaustekijä. Voimavaroja on jouduttu käyttämään ajankohtaisiin haasteisiin, kokoukset ja verkoston kehittäminen on hoidettu etänä, eivätkä yhteiset tapahtumat eivät ole mahdollistaneet yhteisiä kohtaamisia. Omikroniin saakka onnistuttiin myös kohtuullisesti väistämään virusta, mutta sittemmin sekin on tullut monelle omakohtaisesti tutuksi.

Kohtaamisten mahdollistama innovoiva ja innostava vuorovaikutus on jäänyt taka-alalle, vaikka rutiinit olisikin hoidettu mallikkaasti. Strategian toimeenpanolle on pandemiasta ja henkilöstömuutoksista johtuen ymmärrettävästi annettu lisää aikaa, aina vuoden 2025 loppuun saakka. Tuohon on vielä lähes neljä vuotta aikaa. Kun tarkastellaan sitä, paljonko on ehditty tekemään, aikaa on riittävästi asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen.

Uuden alun jälkeen seuraava vaihe nimettiin sitoutumiseksi. Tällä tarkoitetaan sitä, että ringetteväki lähtee yhdessä viemään upeaa lajiamme eteenpäin. Sitoutumiselle on annettu selkeät kasvot: syksyn 2022 ringeten maailmanmestaruuskilpailut Suomessa. Tapahtuma on suomalaisen ringeten näytön paikka. Kun täytämme Espoon Metro-areenan katsomot ja kannustamme Suomen ringettemaajoukkueet huippusuorituksiin, näytämme sen, miksi ringette ansaitsee paikkansa suomalaisessa urheilussa. Olemme saaneet Tasavallan presidentin suojelijaksemme, kisojen aikaisen teemanäyttelyn Urheilumuseoon ja YLEn televisioimaan kisat suomalaiselle urheiluyleisölle. Samalla seuroille on luotu ainutlaatuinen varainhankintamahdollisuus ensimmäisen Suomen ja Kanadan kärkiottelun lipunmyynnillä. Nyt jos koskaan kannattaa lähteä liikkeelle.

Sitoutuminen edellyttää esimerkkiä. Liittohallitus on käynnistänyt strategian jatkovuosien tavoitteiden tarkistamisen. Jatkovuosien teemoina ovat kumppanuudet ja laajentuminen. Strategiamme pyrkii kasvuun ja sen merkittävin mittari on lajimme harrastajamäärä. Sen kasvattamiseksi on oltava valmis tekemään uusia asioita ja tuttuja asioita uudella tavalla. Kun liittohallitus esittelee tavoitteet liittokokoukselle, se samalla sitoutuu edistämään niitä päätetyllä tavalla. Sama koskee kaikkia liitossa toimivia. Sitoutuminen on osoitettava jokapäiväisessä työssä, henkilökohtaisissa valinnoissa ja yhteisessä tekemisessä. Vain tätä kautta strategia muuttuu todeksi ja tavoitteisiin voidaan päästä.

Suomalaisella ringetellä on selkeä missio, tavoittelemisen arvoinen visio ja urheiluyhteisön esimerkillisimmät arvot. Pitämällä ne keskeisenä ohjenuorana, suuntaamalla omia toimia niiden mukaisesti ja jakamalla niihin sisältyviä viestejä, ne alkavat vaikuttaa kaikkeen tekemiseen. Kuten muutostilanteissa aina, isompien asioiden läpimeno kestää vuosia. Siksi on myös tärkeää antaa asioille aikaa ja vakiinnuttaa uusia tekemisiä pala kerrallaan. Vaikka joskus eteneminen näyttää hitaalta, olen täysin vakuuttunut siitä, että katsoessamme vuonna 2025 asioita taaksepäin, yllätymme itsekin siitä, mitä kaikkea olemme saaneet aikaan. Yhdessä tehden ja yhteisen voimamme näyttäen.

Markku Koli
Suomen Ringetteliitto ry:n puheenjohtaja 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Kun ringette koukkasi mukaansa

09.03.2022, Liittohallitus

Muistan vielä ystäväni sanat korvissani: Tulette jäämään ringetteen koukkuun. Tämä tapahtui viitisen vuotta sitten, kun tyttäreni silmät ilosta loistaen tuli ringettekoulun ensimmäiseltä jäältä ja kysyi, milloin pääsee uudelleen. En silloin vielä tiennyt, että koukkuun jääminen tarkoittaa myös minua! Joukkueeseen siirtymisen yhteydessä nykäistiinkin hallilla hihasta ja kysyttiin joukkueenjohtajaksi. Siinä pestissä on ollut ihanaa seurata pelaajien ja joukkueen kasvua! Mutta ei koukkuun jääminen jäänyt siihen. Myöhemmin mukaan tulivat seuran hallitus, Ringetteliiton työryhmä ja hallituksen jäsenyys.

Ringette voi antaa paljon myös meille vanhemmille, joilla ei ole itsellään ringettetaustaa. Vapaaehtoisten rooli harrastamisessa onkin merkittää. Ilman meitä vanhempia ei huolto pelaa, pelikellot käy tai tehdä pidemmän aikavälin suunnitelmia ringeten edistämiseksi seurassa. Vapaaehtoisrooleja on erilaisia, ja niiden esittelyyn kannattaakin seurassa käyttää hetki aikaa.

Ringetteliiton toimintaan lähdin tutustumaan työryhmähaun kautta. Kun oma ringettetaustani on vielä lyhyt, mutta töiden kautta viestinnän ja markkinoinnin kehittäminen on tuttua, valikoitui viestintä ja markkinointi -työryhmä omaksi valinnaksi. Monesti meillä onkin paljon osaamista työelämästä tai muista harrastuksista, joista myös ringette hyötyisi.

Ja kun lajiin ihastui, niin rohkaistuin myös hakemaan Ringetteliiton hallitukseen. Työryhmissä ja hallituksessa tehdään paljon ringeten näkyvyyden ja lajin elinvoimaisuuden eteen. Tulevat MM-kisat ovat monella tapaa näytön paikka ringetelle. Otetaan tästä vuodesta kaikki irti ja tehdään ringette tutuksi niin lajina kuin yhteisöllisyyden näkökulmasta. Meistä jokainen voi tykätä somessa ringetteaiheisistä päivityksistä ja tällä pienellä eleellä lisätä lajin näkyvyyttä. Ja tietenkin olemme katsomossa kannustamassa Suomi voittoon!

Olen oppinut paljon uutta tällä lyhyellä ”ringetteurallani” ja saanut paljon uusia tuttavuuksia. Eikä oman pelaajapolun puuttumisesta ole ollut haittaa, vaan aikuisiällä mukaan lähteminen tuo erilaista näkemystä lajin tukemiseen ja kehittämiseen.

Lähdethän rohkeasti mukaan, kun seuraavan kerran kuulet, että joukkue, seura tai Ringetteliitto hakee vapaaehtoisia eri pesteihin! Sinulla on varmasti osaamista ja annettavaa, ja hyvässä porukassa on mukavaa opetella myös uutta.

Herttaliisa Tuure
 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Pelaajapolku, urheilijan tärkein matka

02.03.2022, Fops Ringette edustus

 

Olen pelannut ringetteä aina Forssassa, sillä seuramme on onnekkaasti pystynyt joka kausi takaamaan ikäluokalleni joukkueen. Tämä on siis käsittänyt jokaisen juniorivuoden, C- ja B nuoret, sekä nyt naisten edustusjoukkueen. Tottahan se on, että olen pelannut kahden seuran yhdistelmäjoukkueessa, sekä ali-ikäisenä hieman vanhempien joukkueessa. Mutta pääasia on aina ollut se, että koko pelaajapolkuni on mahdollistunut Fopsissa. Nykyistä lasten ja nuorten harrastusten tilannetta seuraamalla voi kuitenkin helposti todeta, ettei joka ikäluokalle joukkueen tarjoaminen ole itsestäänselvää. Pelaajapolkuihin voi ikävässä tilanteessa tulla aukkoja, kun harrastajia ja seuratoimijoita ei ole tarpeeksi.

Kaudella 2021–2022 Fops Ringetellä on ringetteleikkikoulu, G-, F-, E- ja D-juniorit, C-nuoret sekä edustusjoukkue. B-nuoria ei ole, sillä ikäluokan pelaajia on seurassa vain kourallinen. B-ikäluokan puuttuminen on tuottanut omia haasteitaan edustusjoukkueen toimintaan. Meillä ei ole varaa menettää omasta rosteristamme pelaajia, sillä edustusjoukkueen perässä ei ole joukkuetta, josta “lainata” pelaajia. Jotta lasten ja nuorten urheilu Forssan seudulla voidaan turvata, on tärkeää, että heillä on oman ikäisensä joukkuetoverit sekä vastustajat, jotta pelaaminen on mielekästä. Siksi on kuitenkin oltava tyytyväisiä, että meidän junioritilanteemme on näinkin hyvällä mallilla.

Allekirjoittanut toimii tällä kaudella ringetteleikkikoulun ohjaajana. Ryhmä kokoontuu sunnuntaiaamupäivisin ja joukkoon on vakiintunut kymmenisen lasta. Ohjaamiseen lähteminen on ollut hyvin opettavaista, sillä mielekkään ja kehittävän sisällön suunnittelu ja tuottaminen vaatii aikaa omasta vapaa-ajasta. Seuran eteen tehtävää vapaaehtoistyötä kauden aikana on ollut myös ringetteaiheiset koululuistelut. Olemme joukkuetoverini kanssa vieneet ringetteä Forssan ympäryskuntiin ja kaupunkeihin, joissa ringetellä ei vielä ole jalansijaa. Ikävä tosiasia on, että tyttökiekko ja ringette eivät pienillä paikkakunnilla mahdu samaan, sillä harrastajia ei ole tarpeeksi. Tiedon ja lajin levittäminen on kuitenkin saanut loistavaa vastaanottoa ja toiveena on, että uusia kasvoja alkaisi näkyä Forssan Urheilukentänkadulla.

Yhteenvetona; seuratoiminta turvautuu, kun lapsille ja nuorille on jatkuvaa ja mielekästä harrastustoimintaa tarjolla. Epävarmuus joukkueen jatkosta tai epätasaiset ottelut syövät kenen tahansa mielenkiintoa. Pienillä seuroilla ei ole varaa menettää pelaajia, jotta seura pysyy elinvoimaisena ja kiinnostavana. Jokaisen joukkueen olemassaolo nostaa seuran ja parhaimmillaan koko paikkakunnan imagoa. Vahva polku lapsesta aikuisurheilijaksi on hieno mahdollisuus, jota kannattaa vaalia kaikin keinoin.

 

Kirjoittanut Tytti Nyrönen, Fops ringette edustuksen varakapteeni sekä viestintävastaava

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Uudet peliympäristöt kehittävät

24.02.2022, Kiekko-Espoo

Kuva: Timo Kupiainen

 

Kiekko-Espoon nuorimpien pelaajien näkökulma joukkueen vaihtamiseen. Neljä rookieta asteli Kiekko-Espoon kokeneeseen SM-sarjajoukkueeseen tälle kaudelle. Yksi meistä palasi takaisin Etelä-Suomeen, kaksi kaipasi uusia haasteita ja neljäs sai mahdollisuuden nousta kesken kauden korkeammalle sarjatasolle. Kolmen meistä kasvattiseura on EKS, joten kaikille meistä Kiekko-Espoo ei ollut täysin uusi seura. Kun olimme lapsia, katsoimme Kiekko-Espoon staroja ylöspäin ja vain haaveilimme SM-tasolla pelaamisesta. Vuodet kuitenkin vierivät ja nyt joukkue vaihdosten ansiosta, pelaamme esikuviemme kanssa samassa joukkueessa.

Vaihtaminen ei kuitenkaan ole helppo päätös. Vaihtoa miettiessä pelaajilla pyörii mielessä mm. pelikavereiden ja valmentajien mielipiteet. On kuitenkin hyvä pysähtyä miettimään, mitkä ovat omat tavoitteemme ja missä niitä pääsisi toteuttamaan parhaiten. On siis suotavaa olla hieman itsekäs ja miettiä asiaa henkilökohtaisten tavoitteiden kautta. Loppujen lopuksi pelaamme ringetteä kehittyäksemme ja joukkueen lisäksi myös itsemme takia. Tärkeintä kuitenkin on peli-ilon säilyminen. On kuitenkin yksilöllistä, miten vaihtaminen joukkueiden välillä onnistuu. Uuteen joukkueeseen mukaan pääseminen, tarkkailun alla oleminen, pelko epäonnistumisesta ja luottamuksen ansaitsemisen joukkuekavereilta ei ole suinkaan itsestäänselvyys. 

Näistä huolimatta vaihtaminen kannattaa, koska se tuo mukanaan paljon hyvää. Uusi peliympäristö, uudet valmentajat, -kenttäkaverit ja -pelitaktiikat haastavat pelaajia tottumaan uuteen ja erilaiseen ympäristöön. Näiden ansiosta pelaaja kehittyy sekä pelillisesti että ihmisenä eteenpäin. Rookiella on mahdollisuus tuoda oma persoonansa ja uusia tuulia joukkueeseen. Uutuuden viehätys ja peliajasta kilpailu motivoivat myös uudella tavalla. 

On kiva huomata, että nykyään joukkueen vaihtamisessa on matalampi kynnys kuin aikaisemmin. Ainakin meidän neljän kohdalla se on vienyt meitä pelaajina eteenpäin. Kynnys voisi olla yhä matalampi ja vaihtamiselle ei aina tarvitsisi etsiä painavaa syytä. Toki joukkueen vaihtamista kannattaa harkita tarkasti. Olisi tärkeää, että joukkueesta lähteminen ei polttaisi siltaa takanaan ja mahdollisuus palata säilyisi.

Kirjoittajat: Kia Erkkilä, Jenna Hakkarainen, Minka Levander ja Mona Malk

1 kommenttia Katso tai kommentoi »

RINGETTE ON PARASTA - MEIDÄN TYTÖT LLUJASTA

22.02.2022, Lauttakylän Luja, Ringette

 

Kuva: Ilkka Salo. F-juniorit Rauman turnauksessa. 


Huittinen ei ole kovin perinteikäs ringettekaupunki, mutta mielenkiintoista historiaa meiltäkin löytyy. Vuonna 1999 ringette rantautui Huittisiin ja Ladyt ovat aloittaneet sen tehokkaana kuntoilumuotona ja yhteisenä harrastuksena. Lisenssipelaajia on löytynyt jo heti kuitenkin 24 kpl. Ensimmäinen turnaus on pelattu Tikkakoskella ja valmentajana toimi tällöin entinen SM-sarjapelaaja Marika Silvennoinen. Myös muutama harjoitusottelu kuului ensimmäisen kauden ohjelmaan. Seuraavina kausina toiminta pysyi samankaltaisena. Nuoremmat pelaajat saatiin innostettua mukaan kaudelle -04-05, jolloin mukana oli yli 30 peruskoululaista sekä varttuneempi harrastajajoukkue jatkoi edelleen. Ensimmäinen virallinen tyttöjoukkue osallistui sarjaan -08-09 pelaten F-junioreiden Hämeen sarjassa. Seuraavalla kaudella tyttöjen määrä kasvoi entisestään ja osallistuttiinkin jo kahden joukkueen voimin Hämeen-Pohjanmaan sarjaan. Tällöin perustettiin myös ensimmäinen E-juniorijoukkue. Tyttöjen vanhetessa ja uusien harrastajien myötä perustettiin myös C- ja D-joukkueet. Kauden -16-17 jälkeen pitkään koossa ollut C-joukkkue lopetti, ja pelaajat siirtyivät FoPSiin. Kyseisinä vuosina pelasivat kuitenkin F, E ja LujempiFoPS D. 2018-2019 toimi ainoastaan yksi F-joukkue, mutta tämän jälkeen ollaankin lähdetty taas uuteen nousuun.

Tällä hetkellä Lluja ringette koostuu kahdesta F-jun joukkueesta, joissa pelaa 14 innokasta (-12-14 synt) tyttöä. Joukkueet pelaavat Länsi-Suomen F-jun enemmän ja vähemmän pelanneiden sarjoissa. E-junioreiden joukkueessa on 13 (-09-12 synt.) tyttöä, joka pelaa Länsi-Suomen E-junioreissa. Muutama kokeneempi F pelaajaa on saanut tilanteen mukaan pelata molemmissa joukkueissa. Viime vuosina ringettekoulun toiminta ei ole näyttänyt hiipumistaan, josta on suuri kiittäminen loistavaa valmentajansa. Luja ringette harjoittelee kahdesti viikossa yhteisjäällä; E-jun hieman kauemmin. Molempien joukkueiden valmentajat urakoivat omistautuneesti talkoovoimin harjoituksista ja peleistä toiseen. Joukkueemme on tavoittanut pelaajia myös Säkylästä. Kevätkauden harjoituksiin on tullut lisäksi pari tyttöä Sastamalasta, jotka toivottavasti jatkavat seuraavallakin kaudella. Turnaukset ja pelit ovat sujuneet kuluvalla kaudella erityisen hyvin. Kokemuksen karttuminen ja ahkera harjoittelu ovat hioneet joukkueet supertiimeiksi, joiden taivalta on ollut hienoa seurata. Voittoja ja tasaisia pelejä on saatu nähdä todella monta. Tyttöjen vanhemmat ja taustajoukot ovat aina valmiita auttamaan kyydityksissä ja osallistuvat pelien ja turnausten järjestämisen aktiivisesti. Myös varainkeruu ja myyjäiset tms toteutetaan kaikkien yhteistyöllä.

Kuva: Heidi Sivula. E-juniorit alkulämpässä ennen kotiottelua; L-U-J-A Luja voittaa!!

 

Toivottavasti tulevaisuudessa kiinnostus lajiin säilyy ja näin ollen luonnollinen "jatkumo" takaisi joukkueiden pysyvyyden. Ensi kaudelle on kaavailtu vain yhtä F-joukkuetta, koska monta pelaajaa on siirtymässä E-junioreihin. E-joukkue tulee jatkumaan elinvoimaisena ja nyt näyttäisi sille että D-joukkue saadaan myös kokoon. 

Reija, 3 ringettetytön äiti

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »