Vieraskynä

Terveisiä Suonenjoelta

24.03.2021, Suonenjoen Kiekko-Karhut


 

 

Suonenjoen ja Lapinlahden D-juniorit pääsivät pelaamaan sarjapelin vielä maaliskuussa

 

Itä-Suomen D-sarjaan kuuluu neljä joukkuetta: SuKiKa Suonenjoelta, LL-89 Lapinlahdelta, Kapa-51 Kangasniemeltä ja Tikka Tikkakoskelta. Sarja on pieni, joten pelejä ei kauden aikana paljon tule. Toivoisimme, että tulevaisuudessa alueellemme saataisiin seuroja lisää. KaPa-51 pelaa myös Etelä-Suomen ja Tikka Länsi-Suomen sarjassa. Heillä on myös joukkueita kaikissa ikäluokissa, kun meillä Suonenjoella on vain D-juniorijoukkue. Joukkueemme toiminta oli vaakalaudalla, mutta onneksi saimme alueelta luvan peluuttaa normaalia enemmän yli-ikäisiä pelaajia. Tänä vuonna ringettekoulussa on ollut osallistujia viime kautta enemmän, joten toiveissa on, että ringetteharrastus jatkuu täällä myös tulevaisuudessa. Lapinlahdella on D-juniorijoukkueessa sama tilanne kuin meillä ja lisäksi heillä on toimintaa F-junioreissa ja ringettekoulussa.

 

Meidän joukkueessa sarjapelien vähäiseen määrään on reagoitu edellisinä kausina osallistumalla turnauksiin Kangasniemellä, Espoossa ja Tampereella. Viime keväänä olisi ollut lisäksi turnaus myös Lahdessa, mutta korona perui kevään turnaukset. Näin ollen pelit jäivät normaaliakin vähemmäksi.

 

Syksyllä koronan vaikutukset eivät näkyneet joukkueemme toiminnassa kuin pikkuviilauksina jäähallin säännöissä. Pääsimme pelaamaan edellisvuoden tapaan avausturnauksen Kangasniemellä ja Itä-Suomen aluesarja alkoi aikataulun mukaisesta. Pohjois-Savossa olemme olleet pääsääntöisesti koko ajan perustasolla koronaluokittelussa ja harjoitukset ovat pyörineet normaalisti. Kuitenkin syksyn edetessä koronatilanne meni huonompaan suuntaan. Marraskuun lopulla Suonenjoella oli jäähalli kiinni kaksi päivää varotoimenpiteenä, kun naapurikunnassa korona levisi kouluissa. Meidän joukkueellemme tuli tässä kohtaa kahden viikon tauko harjoittelussa, koska joukkueesta melkein puolet olivat altistuneet koronalle kyseisessä koulussa. Kuitenkaan yhdelläkään pelaajalla ei koronaa todettu.

 

Itä-Suomen sarjassa pelaa joukkueita kolmesta eri sairaanhoitopiiristä, joten tiukentuneiden koronarajoitusten vuoksi alue teki päätöksen perua sarjapelit tammikuun loppuun asti. Harjoittelumme kuitenkin jatkui, kun pelaajat pääsivät karanteenista. Pelaajista paistoi vuoden vaihteessa motivaation puute, kun oli epätietoisuutta pelien jatkumisesta. Myös valmentajalla meinasi motivaatio hiipua tämän vuoksi. Tammikuussa kaikilla motivaatio kasvoi, kun sovimme Lapinlahden kanssa harjoituspelistä kuun lopulle. Harjoituspelissä yllätys oli positiivinen, kun joukkue pelasi syksyä parempaa peliä, vaikka pelitauko oli venähtänyt pitkäksi.

 

Tästä alkaen olemme olleet onnellisessa asemassa muuhun ringette-Suomeen nähden. Itä-Suomen aluesarjaa voitiin pelata, vaikka muut junioreiden sarjat olivat rajoitusten takia keskeytetty. Juuri ennen maaliskuun puoliväliä Etelä-Savon alueella kiristettiin koronarajoituksia, eikä näin ollen Kangasniemi voinut osallistua sarjapeliin 14.3. Lapinlahdella. Onneksi kuitenkin pystyimme LL-89 kanssa pelaamaan pelin. Koska yleisö ei ole saanut viime peleissä olla hallissa, olemme kuvanneet otteluita YouTubeen ja Instagramiin.

 

Ensi kaudella joukkueemme ei voi enää pelata D-juniorisarjaa emmekä yksin saa C-juniorijoukkuetta kasaan. Olemmekin nyt alkaneet joukkueen johdossa suunnata katseita ensikauteen ja miettiä mahdollisia yhteistyökuvioita muiden alueen joukkueiden kanssa. Toivotaan, että syksyyn mennessä korona hellittää ja pääsemme harrastamaan hienoa lajiamme normaalisti kaikkialla Suomessa.

 

Jarmo Lappi

 

Suonenjoen Kiekko-Karhujen D-ringeten valmentaja

 

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Kunnianhimoista ja välillä haastavaakin seuratyötä

11.03.2021, Laitilan Jyske

 

 

 

 

Syksyllä 2018 Laitilan Jyskeessä käännettiin uusi sivu kohti entistä laadukkaampaa ja tavoitteellisempaa seuratyöskentelyä. Tuona ajankohtana laadittiin uutta strategiaa ja siihen sisältyen päätettiin seurassamme anoa Opetus- ja Kulttuuriministeriön seuratukea. Ensimmäinen haku ei valitettavasti tuottanut tulosta, mutta silti Jyskeen Jääurheilujaosto lähti rohkeasti toteuttamaan laadittuja suunnitelmia omin varoin.

 

Seuraavana vuonna viime kertaa kokeneempina ja viisaampinakin seuratukea lähdettiin anomaan samalla konseptilla ja lähes saman työryhmän voimin. Työryhmään saimme jäseniksi innokkaita ja aktiivisia jääurheiluihmisiä. Useiden tiiviiden ja rennon mukavien palaverien jälkeen seuratukianomus lähti matkalle. Toiveet seuratuen saamisesta olivat korkealla. Ehdottomasti on mainittava, että suurena apuna seuratukianomuksen laatimisessa ja viimeistelyssä oli Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliiton seuratukihenkilö Merja ”Markka” Markkanen. Odotuksiimme vastattiin ja seuratukianomuksemme sai leiman hyväksymisen merkiksi keväällä 2020. Kesän ja alkusyksyn aikana lähdimme koordinoimaan ja laatimaan toteutuskarttaa hankekaudelle. Kauden kynnyksellä hankkeen startti tapahtuikin osuvasti seuramme jääurheilun Kick-Off-tapahtuman merkeissä. Kick-Off-tapahtuma keräsi kaikki Jyskeen jääurheilun molempien lajien harrastajat yhteen päivän ajaksi. Vielä tuolloin koronan jatkovaihe ei ollut saavuttanut huippuaan, ja tämänlaiset kokoontumiset olivat mahdollisia. Toki varmuudeksi molemmat lajit toteuttivat päivän sisällöt erillään toisistaan.

 

Jääurheilukauden startatessa elokuussa käynnistettiin normaalisti jo toisena kautena peräkkäin sekä Ringette- että myös Leijona Kiekkokoulu täysin ilmaisina kaikille lajeista kiinnostuneille. Näiden normaalistikin toimintaan kuuluvien osioiden lisäksi lanseerattiin uutena Perheluistelukoulu, joka keräsikin jo syyskaudella todella runsaan osanoton. Perheluistelukoulua toteutettiin vuoden 2020 puolella viisi kertaa. On huomionarvoista, että myös Perheluistelukoulu oli osallistujille täysin ilmainen, jolloin mukaan liittyminen oli vaivatonta. Luistelukouluun mukaan ilmoittautui myös Jyskeen Jääurheilun Leijona-maskotti, joka vielä toistaiseksi oli mukana ilman nimeä. Jyskeen Leijonan nimikilpailu tullaan toteuttamaan luistelukoululasten kesken. Syyskaudella myös päiväkotien ja eskariryhmien lapset pääsivät nauttimaan jääurheilun iloista ja opeista seuramme ohjaajien ohjaamina. Näiden lasten parissa puuhaaminen oli todella hauskaa ja opettavaista myös meille kaikille mukana olleille aikuisille.

 

 

 

Syyskauden ilot ja opit valitettavasti saivat harmillisen käänteen siirryttäessä vuoden 2020 loppupuolelle, kun koronavierusepidemia kääntyi vahvasti heikompaan suuntaan. Seuratukihankkeen toteuttaminen on tällä hetkellä suurelta osin jäissä, joskin toiveikkaana odotamme valoisampaa tulevaisuutta ja rajoitusten helpottamista. Kämmen- ja jalkapohjia kovasti kutittelee päästä jo uudelleen hankkeen käytännön toteuttamisen pariin. Hankkeemme on suunniteltu liikuttamaan lähinnä perheiden pienimpiä, ja pyrkimyksemme on oivaltavalla tavalla tuoda jääurheilun iloa kaikille perheille saatavaksi. Lisäksi yksi päätavoitteistamme on madaltaa osallistumiskynnystä jääurheilulajeihimme ringetteen ja jääkiekkoon, ja lisätä näiden lajitietoutta ja -tunnettavuutta paikkakunnallamme. Isossa roolissa on myös tiivis yhteistyö paikkakunnan koulujen ja varhaiskasvatuksen kanssa, sekä heille lajinomaisten leikkien ja harjoitteiden ohjeistaminen jatkokäyttöä varten.

 

Toivon mukaan odottava tunnelma saadaan valjastettua käytännön toiminnaksi jälleen viimeistään ensi syksynä, riippuen vallitsevasta Korona-tilanteesta. Leijona-maskottikin jo odottaa malttamattomana pääsyä jälleen tositoimiin.

 

 

Laitilan Jyske Jääurheilu / Juha Kiviö ja Sirpa Karkkonen

 

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Terveiset Luvialta!

10.03.2021, LuKi-82 Ringette Edustus

 

 

 

Kuva: Sakari Sipilä

 

Kausi 2020-2021 on päässyt hyvin alkuun koronasta huolimatta. Tällä kaudella Luvialta ringetteen löytyy lähes jokaiseen ikäryhmään yksi joukkue ja viimevuotinen SM-sarjajoukkue pelaa tällä kaudella Ykkössarjaa. 

 

LuKin ringeten edustusjoukkueen kausi alkoi pienellä porukalla, kun ennen sarjapelien alkua nimiä listalla oli vain kahdeksan. Ensimmäiseen peliin lähdettiin yhdeksän kenttäpelaajan ja kahden maalivahdin voimin. Alkukaudesta usein pelissä olikin pelaajia vain 10 + 2, mutta sinnikkäästi taisteltiin loppuun asti. Joukkueeseen on kuitenkin tullut uusia pelaajia ja nyt joukkueessamme on 16 kenttäpelaajaa ja kaksi maalivahtia. Kautemme on mennyt nousujohteisesti eteenpäin, ja peli parantunut alkukauteen nähden huomattavasti.

 

Joukkueessamme parasta on taistelutahto sekä yhteishenki. Kaikki tulevat toimeen kaikkien kanssa sekä jäällä että sen ulkopuolella, ja kentällä pystytään pelaamaan kenen tahansa kanssa samassa ketjussa. Uskon, että jokaisella meistä on tavoitteena, että LuKi pääsee pelaamaan takaisin SM-sarjaan ja tällä joukkueella varmasti pystymme siihen. 

 

Toivottavasti kausi pystytään pelaamaan kunnolla loppuun asti. Muistakaa pysyä terveinä, jotta voidaan nähdä halleilla!

 

- Lukin junnutiimi (Jemina, Enni, Lara, Emilia ja Martta)

 

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Raumalla ringetteharrastuksen aloittaminen ei jää ainakaan rahasta kiinni

06.03.2021, Rauman Lukko

 

 

Rauman Lukko teki kesällä 2019 merkittävän jääurheiluharrastuksen aloittamista koskevan päätöksen poistamalla aloittavien harrastajien toimintamaksut kokonaan. Maksuton toiminta on saanut paljon kiitosta ja tällaisena poikkeusaikana päätöksen merkitys on korostunut entisestäänkin.

 

Kiitos Lukko-perheeseen kuuluvien Raumalaiskiekkoilun Tuen (RKT) sekä Lukko-säätiön, Juniorilukkoon kuka tahansa lapsi on tervetullut juuri sellaisena kuin on, vanhempien varallisuudesta riippumatta.

 

Aloittavien harrastajien maksuttomuuden lisäksi Lukko on noussut otsikoihin myös erinomaisten harrastusolosuhteiden ansiosta. Vajaan 40 000 asukkaan kaupungista löytyy jo nyt kolme jäähallia ja yhteensä viisi kenttää. Yksi kentistä on RKT:n rahoittama kaikkien kaupunkilaisten vapaasti käytössä oleva Raumanmeren tekojää. Lukko-perheessä on avoimesti tuotu halua lisätä Rauman alueella tekojäiden määrää ja keskustelut yhteistyötahojen kanssa on aloitettu.

 

Vaikka puitteet Raumalla ovat todella hyvät kaupungin kokoon nähden, ringette kärsii seurassa kakkoslajin asemasta. Jääaikojen saatavuus, ajat ja vakioisuus eivät ole ringettejoukkueille yhtä oikeudenmukaisia kuin kiekkojoukkueille. Asioita on onneksi saatu neuvoteltua paremmiksi, vaikka työtä on edelleen.

 

Seuran omistaman jäähallin, kahdella kaukalolla varustetun Tuki-Areenan viereen nousi kesällä 2019 synteettisellä jäällä varustettu laukaisuharjoitteluhalli Super Arena. Hallissa kuka tahansa voi hioa mailatekniikkaansa ja laukaisutaitoa hyvissä olosuhteissa vuodenajasta tai säästä riippumatta, ja mikä tärkeintä, veloituksetta.

 

Lukon edelläkävijyys näkyy myös seuran toiminnassa. Syksyllä 2020 seura teki jälleen jotain poikkeuksellista yhdistämällä ringeten ja tyttöjääkiekon omaksi tyttöjääurheilutoiminnaksi. Ratkaisun takana on paitsi laskeva syntyvyys, mutta myös seuran tyttö- ja naisjääurheilustrategia, jonka pohjalta jääurheilusta kiinnostuneille tytöille halutaan nyt mahdollistaa kahden lajin harrastaminen aina siihen asti kunnes päälaji tulee valita, jos tulee. Susanna Tapani ei tätä valintaa ole tehnyt vieläkään. Tämä hieno hanke ja mahdollisuus ns. törmäsi koronaan. Työntekijöiden resurssit oli pakko suunnata muihin tehtäviin, jolloin projektia ei saatu kunnolla alulle. Edelleen tällä kaudella olemme samassa pisteessä, emmekä ole päässeet alkua pidemmälle. Nyt näyttääkin siltä, että jatkamme turvallisella vanhalla mallillla ja pidämme lajit erillään.

 

Viime vuoden lopulla Lukon lasten oikeuksien eteen tekemä esimerkillinen ja pitkäjänteinen työ palkittiin kutsulla Opetus- ja kulttuuriministeriön, Olympiakomitean ja Urheilun eettisen neuvottelukunnan Helsingissä järjestämään seminaariin. Muun muassa tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sai tuolloin kuulla, miten Lukko edellyttää jokaiselta seurassa vapaaehtoiselta lasten kanssa toimivalta toimihenkilöjäseneltä rikosrekisteriotteen. Tällä päätöksellä seura haluaa osaltaan turvata jokaiselle seuran toiminnassa mukana olevalle lapselle turvallisen harrastusympäristön. Toimintaympäristöä tarkastellaan seurassa parhaillaan myös molempien lajien osalta auditointityön kautta. Lisäksi ringeten puolella on aloitettu Ringetteliiton avustuksella kehitysprojekti, mikä antaa avaimet kaiken toiminnan kehittämiselle. Siinä käsitellään niin seuran strategioita kuin valmennustakin käytännössä.

 

Meillä Raumalla on kova tahto pitää ringette mukana suuressa kiekkoseurassa ja saada kaupungin tyttölapsia enemmän ringeten pariin. Yhdessä tekemällä kaikki on mahdollista!

 

Ringetteterveisin,

 

Lukkolaiset

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Pleijarit ja pikku pirulainen

05.03.2021, Haukat Ringette Edustus

 

 

 

 

kuva: Timo Kupiainen

 

Aurinko paistaa ja lumet ovat alkaneet sulamaan pikkuhiljaa, mitä muuta se voisi tarkoittaa kuin sitä, että joukkueet ja muu ringettekansa alkaa odottamaan sitä kauden parasta aikaa eli pleijareita. Pieni pelko siitä, että tänäkään vuonna ei päästä pelaamaan kauden odotetuimpia pelejä hiipii varmasti jokaisen mieleen jollain tavoin. Vaikka jokainen peli on niin pelaajille, toimihenkilöille, tuomareille ja katsojillekin tärkeä ja jokaiseen peliin laitetaan kaikki likoon, ovat pleijaripelit kuitenkin eri asia.

 

Viime keväänä maailman tilanne tuli kaikille shokkina ja vei monilta lajeilta kauden odotetuimmat viikot, joiden eteen on tehty monia satoja sekä tuhansia tunteja töitä. Meidän lajissa viime keväänä ensimmäisen pleijariviikon alussa kaikki joukkueet valmistautuivat normaalisti viikonlopun peleihin. Päivää ennen ensimmäisiä otteluita tieto siitä, että kevään 2020 pleijarit jäävätkin pelaamatta, nujersi jokaisen suomalaisen ringetteihmisen. Suru, kiukku, pettymys, viha ja tilanteen käsittämättömyys olivat tunteita, jotka olivat vahvasti läsnä ja joita oli vaikea käsitellä.

 

Kausi 2020-2021 alkoi lupaavasti. Kauden alussa ei juuri ollut puhetta Koronasta, mutta kauden edetessä tämä pikku pirulainen on alkanut taas kummittelemaan. Alkusarja saatiin pelattua, mutta jatkosarjojen alkua jouduttiin lykkäämään ja pelejä vähentämään. Tuolloin pelko siitä, että käykö tässä samalla tavalla kuin viime keväänä, alkoi hiipiä ajatuksiin. Tieto naisten kilpasarjojen jatkumisesta nosti fiilistä meidän joukkueessa. Haasteilta ei kuitenkaan vältytty, sillä jouduimme ensimmäiset kolme viikkoa tauon jälkeen hakemaan vauhtia naapuripaikkakunnilta, kun meidän kotiluolamme ovet pysyivät tiukasti lukittuna. Tammikuun viimeinen viikko toi kuitenkin mukanaan ilouutisia: pelien jatkumisen lisäksi pääsimme palaamaan rakkaaseen kotihalliimme.

 

Tällä hetkellä pelataan jatkosarjojen viimeisiä pelejä. Ajatus siitä, että kauden odotetuimmat pelit jäisivät jälleen pelaamatta, pyörii varmasti jokaisen mielessä. Koska emme voi tietää, mikä peli on se viimeinen peli, täytyy jokaisesta hetkestä nauttia kaikin keinoin!

 

- Haukat Ringette Edustus

 

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »