Valmentajakoulutus ja aluekouluttajat ringetessä

Suomalainen valmentajakoulutuspolku muodostuu lajiliittojen ja eri urheilun toimijoiden järjestämistä peruskoulutuksista sekä
tasokoulutuksista 1, 2 ja 3, ammatillisesta koulutuksesta (VAT, VEAT ja Liikuntaneuvoja) sekä korkea-asteen koulutuksista (alempi- ja ylempi korkeakoulututkinto).
Myös ringetessä noudatetaan tätä järjestelmää.

Koulutusten sisältö noudattelee Ringettepelaajan polkua ja palvelee eri-ikäluokkien tarpeita. Tutustu Ringettepelaajan polkuun! 

RingNet -verkkokoulutusalusta

RingNet - verkkokoulutusalusta on kaikille ringettelisenssin omaaville henkilöille ja se löytyy osoitteessa https://ringette.mmg.fi/ 

Alustalta löytyy erilaisia koulutuksia tuomarointiin, valmennukseen sekä muihin ringeten toimintoihin. Valmennuskoulutusten osalta mukana on kaikille avoimia, ilmaisia koulutuksia sekä maksullisia isompia kokonaisuuksia, kuten tasokoulutukset. Verkkokoulutusten suorituksista saa itselleen meriitin, joka tulee näkyviin Suomisporttiin. 

Ringettevalmentajien peruskoulutukset

Seurojen omissa olosuhteissa järjestetään ringeten ja ohjaamisen peruskoulutusta. Kouluttajina toimivat aluekouluttajat ja liiton muut kouluttajat. Järjestettäviä koulutuksia ovat: 

Lasten luistelu- ja ringettekoulunohjaajan koulutus on nimensä mukaisesti tarkoitettu ringettekoulun ohjaajille. Koulutus on suunniteltu tukemaan ohjaajien toimintaa jäällä lasten parissa. Koulutus sisältää verkkokoulutusosion ja yhden illan mittaisen lähijakson.

Lasten Ringettevalmentajakoulutus on tarkoitettu G-E junioreiden valmentajille perustietojen ja -taitojen oppimiseen. Koulutuksessa aiheina ovat mm. jääharjoittelun osalta ringeten tekniikat, ryhmän ohjaaminen, harjoituskerran suunnittelu ja pelaajan kohtaaminen. Koulutus sisältää verkkokoulutusosion ja yhden päivän mittaisen lähipäivän.

Ringeten teemakoulutuksia järjestetään tilauksesta seurojen tarpeeseen räätälöitynä. Koulutukset ovat kestoltaan yhden illan tai päivän koulutuksia. Käytännönläheisiä koulutuksia on laidasta laitaan: aloitteleville valmentajille, täydennyskoulutusta I-tason jo suorittaneille tai vaikka täsmäkoulutusta maalivahtivalmennukseen. Esimerkkejä koulutuksista ovat Mailatekniikkailta, Luisteluilta, Taktiikkailta, Oheisharjoitteluilta tai Maalivahti-ilta. 

Teemakoulutukset rakennetaan aina tarpeen mukaan, joten ota yhteyttä osaamisen kehittäjään Matti Virtaseen tai aluekouluttajiin ja suunnitellaan teille sopiva koulutus. Yhteystiedot löytyvät täältä. 

Aluekouluttajat 

Seura- ja valmennustoiminnan tukemisessa oleellista on läsnäolo seurojen parissa. Liitolla toimii tällä hetkellä 4 aluekouluttajaa, jotka toimivat OTO-pohjalta. Aluekouluttajat kiertävät ringettepaikkakuntia heille määritellyllä maantieteellisellä alueella, jossa jokaisessa on noin 6-8 seuraa. Aluekouluttajat tutustuvat seuratoimijoihin sekä valmentajiin heidän omassa toimintaympäristössään sekä kehittävät heidän kanssaan seura- ja valmennustoimintaa.

Aluekouluttajat tukevat seuroja monenlaisin eri tavoin. Järjestämällä lähikoulutuksia, ylläpitämällä verkostoja ja kehittämällä nykyistä tai uutta ringettekoulutoimintaa. Tukenaan heillä toimii liiton osaamisen kehittäjä, aluekouluttajatiimi sekä muu henkilökunta. Tämänhetkiset aluekouluttajat ja heidän seuravastuunsa löytyvät tästä

I - tason valmentajakoulutus

I-tason valmentajakoulutuksen tavoite on lasten ja nuorten valmentajien osaamisen lisääminen. I-tason suoritettuaan valmentaja hallitsee ja osaa opettaa ringeten perusasiat ja -tekniikat. Hän hallitsee yksittäisen harjoituskokonaisuuden sekä n. 4 viikon harjoittelujakson suunnittelun, toteutuksen ja seurannan. Koulutuksessa käsitellään yksittäisen harjoituksen sekä harjoitusjakson arkipäivän ongelmia.

Valmentajakoulutukseen kuuluu kolme lähijaksoa ja ne sisältävät yhteensä 40 tuntia lähiopetusta sekä 40 tuntia itseopiskelua. Opiskelun tukena käytetään RingNet -verkkokoulutusalustaa. 

Syksyn 2023 ilmoittautuminen alkaa elokuussa.

II - tason valmentajakoulutus

Ringeten II - tason valmentajakoulutus järjestetään joka toinen vuosi pääsääntöisesti Kisakallion Urheiluopistolla.

II - tason valmentajakoulutus on tarkoitettu valmentajille, joilla on I - taso suoritettuna ja muutaman vuoden kokemus käytännön valmennuksesta. Aikuisille, aktiiviuransa jo päättäneille tai oman pelaamisen ohessa valmentaville ringeten pelaajille, joilla ei ole I-tason koulutusta suoritettuna, II tason valmentajakoulutus voidaan suorittaa myös ns. Pelaajasta Valmentajaksi koulutuksena.

Koulutus antaa valmiuksia toimia vanhempien ikäluokkien valmentajana (C-N). Koulutuksessa käsitellään yhden kokonaisen kauden suunnittelua ja läpivientiä.

II-tason valmentajakoulutus 2023 ilmoittautuminen 12.4.2023 asti.

III - tason valmentajakoulutus

Kolmostason valmentajakoulutus järjestetään n. neljän vuoden välein, riippuen kysynnästä ja tarpeesta.

Koulutus on tarkoitettu ringeten naisten SM – Sarjan, Ykkössarjan sekä B-nuorten SM sarjan valmentajille, joilla on vähintään II-tason valmentajakoulutus tai vastaava suoritettuna sekä käytännön kokemusta erilaisista valmennustehtävistä ringetessä.

 

Koulutustarjontaa on paljon tarjolla eri tahojen järjestäminä ja verkossa.

Tervetuloa ohjaajaksi - verkkokoulutus on Olympiakomitean tekemä koulutus, joka on tarkoitettu aloitteleville ohjaajille tai seurojen valmentajakerhojen koulutuskäyttöön uusien ohjaajien perehdyttämiseksi tehtävään.  Verkkokoulutus kestää 35 min ja sitä voi katsoa pienissä paloissa.  Koulutus sisältää seuraavat osiot: Perustietoa ohjauksesta, Ohjaamisen suunnittelu, Ohjaaminen, Oma kehittyminen sekä Tukimateriaalia ohjaajalle. Koulutus on maksuton.

Tästä koulutukseen!

Koulutus nyt myös Olympiakomitean Oppimisareenassa!

 

Vastuullisen valmentajan verkkokurssi. Suomen Ringetteliitto on yhdessä Suomen Olympiakomitean ja muiden lajiliittojen kanssa edistämässä turvallista toimintaympäristöä, jossa urheilu tuottaa iloa ja positiivisia koke­muksia kaikille. Tämän tavoitteen tukemiseksi Suomen Olympiakomitea on yhdessä lajiliittojen, Suomen Valmentajien ja SUEK:n (Suomen urheilun eettinen keskus) kanssa luonut vastuullisen valmentajan verkkokurssin. Verkkokurssin tavoitteena on lisätä urheilutoimijoiden yhteistä tietoisuutta ja ymmärrystä vastuullisesta valmentamisesta sekä fyysisesti, henkisesti ja sosiaalisesti turvallisen toimintaympäristön edistämisestä.

Suomen Ringetteliitto haastaa kaikki lajin valmentajat ja ohjaajat suorittamaan verkkokurssin! Kurssiin pääset tästä

 

Urheilijasta valmentajaksi (URVA) -koulutus on Suomen Valmentajat ry:n koulutus, joka on syntynyt tarpeeseen auttaa uransa lopettaneita urheilijoita kouluttautumaan valmentajiksi. Mikäli olet urheillut lajisi kansallisella tai jopa kansainvälisellä tasolla ja olet kiinnostunut toimimaan urasi jälkeen valmennuksen parissa, sopii URVA-koulutus juuri sinulle.

Lue lisää Suomen Valmentajien sivuilta.

 

Liikunnan aluejärjestöt, Suomen Ringettevalmentajat ry, Suomen Valmentajat ry, Olympiakomitea sekä monet muut tahot järjestävät myös valmentajakoulutusta ja seminaareja. Näissä, pureudutaan monipuolisesti yleisvalmennuksen moniin päivän polttaviin aiheisiin kuten fyysinen harjoittelu, taitoharjoittelu, oppiminen, urheiluvammat, ravinto, jne. jotka ovat hyvän urheiluvalmennuksen peruskiviä. Tarjolla on myös täydennyskoulutusta ja hyviä teemakoulutuksia. Suosittelemme lämpimästi ko. koulutuksia niille, jotka haluavat laajentaa osaamistaan valmentajina.

 

Tutki monipuolista koulutustarjontaa

Oppimisareena.fi

Liikunnan aluejärjestöt

Suomen Ringettevalmentajat ry

Suomen Valmentajat ry

Olympiakomitea.fi/seuratoiminta

 

Lisätietoja valmennuskoulutuksista:

Osaamisen kehittäjä

Matti Virtanen, matti.virtanen@ringette.fi, 040 740 5750

 

Suomen Ringetteliitto on Suomen valmentajien yhteisöjäsen