Kouluringette

 

Ringette on mainio koulupeli

Ringette on mainio jääliikuntalaji koulujen liikuntatunneille.  Oppilaat pääsevät nopeasti peliin kiinni ja saavat jo ensimmäisellä kerralla onnistumisia, koska pelivälineen kuljettaminen on helppoa. Ringeten syöttösäännöt takaavat sen, että mahdollisimman moni osallistuu peliin. Ringette on myös turvallinen koulupeli jäälle, koska siinä ovat vartalokontaktit kiellettyjä. Ringetteä pelataan jo monissa kouluissa liikuntatunneilla ympäri Suomea.

Ringetteä voi koulussa pelata tytöt ja pojat


On tärkeää, että tytöille löytyy koululiikunnasta myös oma jäällä pelattava joukkuelaji. Tämä tuo lisää vaihtoehtoja koululiikuntaan ja kasvattaa tyttöjen itsetuntoa pelaamisen kulttuurissa, joka on perinteisesti enemmän poikien juttu.

Vaikka on tyttöjen laji ja ringetteä pelaavat urheiluseuroissa kilpailumielessä vain tytöt ja naiset, myös pojat voivat pelata ringetteä koulussa. Monille pojille, varsinkin niille, jotka eivät pelaa jääkiekkoa seurassa, ringette antaa tasaveroisemman mahdollisuuden kokea onnistumisia ja tuntea osaamista koulun liikuntatunnilla. Koska ringette ei lajina ole tuttu pojille, eikä pojilla näin ole etumatkaa, voidaan sitä pelata koulussa myös sekajoukkueilla varsinkin alaluokilla.

 

Jo vähäisellä luistelutaidolla onnistuu ringetessä


Ringeten aloittamiskynnys on matala. Jo vähäisellä luistelutaidolla voi nauttia ringeten pelaamisesta. Ringetteä on helppo hallita ja rengas pysyy kuljettaessa mukana paljon helpommin kuin esim. kiekko tai pallo. Ringetellä on helppo harhauttaa vastustajaa ja sen suojaaminen on helpompaa kuin poisottaminen. Tämän johdosta oppilaat saavat jo ensimmäisillä kerroilla paljon onnistumisia ja voivat keskittyä itse pelaamiseen. Ringette on myös välineenhallinnan helppouden takia erinomainen peli niille erityisryhmille, joille luistelutaito saattaa olla haastava suoritus.

 

Ringette opettaa yhteispeliin


Ringeten säännöissä on huomioitu kaikkien osallistuminen ja näin pelissä korostuu yhteispelin merkitys. Ringetessä ei voi sooloilla eli kukaan ei voi yksin kuljettaa rengasta omalta maalilta vastustajan maalille saakka. Ringetessä koko kentällä pelattaessa on aina syötettävä siniviivan yli pelin edetessä kumpaan suuntaan tahansa pelialuetta. Kouluringetessä tätä syöttösääntöä voi soveltaa pienemmällä alueella pelattaessa tai jos käytössä ei ole kaukaloa, niin että joukkueen on syötettävä vähintään kaksi syöttöä ennen maalin tekoa.

 

Ringetteopas kouluille

Ringette tarjoaa upean mahdollisuuden oppia ja opettaa luistelutaitoa ja todellista yhteispeliä. Pelin sääntöjä on helppo soveltaa erilaisiin olosuhteisiin ja erilaisille ryhmille. Ringetteliiton "Ringetteopas kouluille" -oppaassa kerrotaan ringeten tekniikasta, säännöistä sekä annetaan esimerkkejä leikeistä ja harjoituksista koulujen liikuntatunneille. Tulosta opas oheisesta linkistä: Ringetteopas kouluille
 

 Kouluringetessä tarvittavat välineet

Kouluringetessä ringeten pelaamiseen tarvitaan ringettemailat ja ringetterengas. Suomen Ringetteliitto suosittelee myös käytettäväksi pelikypärää ja käsineitä tai lapasia. Ringetterenkaita kannattaa varata riittävästi, ainakin yksi per oppilas, jotta kaikki oppilaat saisivat harjoituksissa tuntumaa renkaaseen ja jotta ei syntyisi turhan pitkiä jonoja. Ringettemailan oikea pituus on luistimet jalassa oppilaan lonkan ja kainalon välissä. Luistimiksi kelpaavat myös taitoluistimet.

 

Mistä ringettevälineita voi ostaa?
Kouluille tarkoitettuja ringettemailoja voi ostaa RingJetiltä www.ringjet.fi
Alakoulun oppilaille sopivan pituiset mailat löytyvät nimellä "Ringette-koulumailat" ja yläkoulun oppilaillle sopivat mailat ovat RingJetin jr 100 -mailat. Ringetterenkaita voi ostaa Suomen Ringetteliitosta.
 

Ringetteseurat järjestävät kouluille ilmaisia esittelyitä

Ringetteseurat järjestävät kouluille ilmaisia Ringeten esittelyjä: Ringeten koulutapahtumia.  Niiden avulla halutaan tarjota mahdollisuus oppilaille kokeilla ringetteä sekä saada ringette yhdeksi koululiikuntalajiksi.

 

Yhden päivän tapahtumassa luistellaan ja pelataan
Ringeten koulutapahtuma on ensisijaisesti tarkoitettu 1-6 -luokkalaisille tytöille. Yhden päivän aikana jokainen ryhmä/luokka on jäällä n. 45 minuuttia kerrallaan leikkien, luistellen, syötellen, temppuillen ja pelaillen.  Päivän aikana (noin 5h) voidaan ringetteä esitellä jopa 200 lapselle. Tämä on kuitenkin vain yksi vaihtoehto: tapahtuman voi toteuttaa kullekin koululle ja paikkakunnalle parhaiten sopivalla tavalla.

Koulut saavat välineet ja ringetteoppaan opettajille
Suomen Ringetteliitto lahjoittaa koululle Ringettemaila- ja ringetterengaspaketin sekä Ringette-opas kouluille -materiaalin. Välinepaketin tarkoituksena on varmistaa, että ringeten pelaaminen voisi jatkua koulun liikuntatunneilla tapahtumien jälkeenkin.

Kysy mahdollisuudesta saada ilmainen ringeten koulutapahtuma koulullesi
Matti Virtanen, matti.virtanen()ringette.fi