Kauden 2025–2026 harrastesäännöt on julkaistu Materiaalipankissa säännöt -sivulla. Uusimmat harrastesäännöt pitävät sisällään sekä juniorisarjojen että harrastesarjojen säännöt. Aiemmin nämä ovat olleet erillisinä sääntökirjoina. Tässä uutisessa avataan sääntöjen isoimpia muutoksia ja kerrotaan syitä muutoksien taustoille. Lisäksi uutisessa vastataan kysymyksiin, joita Ringetteliitto sai sekä sääntöjen ollessa kommenttikierroksella että niiden julkaisun jälkeen.
Ensin avataan juniorisarjojen muutoksia samassa järjestyksessä, jossa ne esiintyvät myös sääntökirjassa. Tämän jälkeen avataan harrastesarjojen muutoksia ja tarkennuksia.
1.1. Ikäluokat kilpailuissa
G-, F- ja E-junioreiden toiminnassa ja otteluiden kokoonpanoissa saa käyttää edelleen korkeintaan yhden (1) vuoden yli-ikäisiä pelaajia. Näissä sarjoissa yli-ikäisyyssääntöä on kevennetty sen osalta, että yli-ikäisten määrää ei jatkossa rajoiteta. Samassa ottelussa voi pelata kaikki kilpailunjärjestäjälle ilmoitetut yli-ikäiset pelaajat. Sääntöä tulee hyödyntää tapauskohtaisesti ja jokainen pelaaja yksilöllisesti huomioiden.
Yli-ikäisen pelaajan siirtymisoikeutta kevennetty. Yli-ikäinen pelaaja voi siirtyä kerran 31.10. mennessä oman seuran sisällä joukkueesta toiseen. Paluu takaisin lähtöjoukkueeseen on tehtävä 31.10. mennessä. Tämän jälkeen paluu ei ole mahdollista.
Esimerkki: E-junioreissa yli-ikäisenä pelaava haluaa kokeilla peliä D-sarjassa. Kokeilun jälkeen D-sarja tuntuu kuitenkin vielä liian haastavalta ja pelaajan tulisi jatkaa pelaamista edelleen E-junioreissa. Pelaaja saa palata pysyvästi takaisin E-junioreihin loppukaudeksi, kunhan tämä tapahtuu 31.10. mennessä.
Alkukauden aikana yli-ikäisten pelaajien on siis mahdollista vielä kokeilla, kumpi sarja on sopivampi omalle tasolle.
1.2. Joukkueet
G- ja F-junioreiden toimintaan sekä otteluihin saa osallistua tytöt ja pojat. Poikien osallistumisessa seuraavien ehtojen tulee kuitenkin toteutua: G- ja F-junioreiden sarjaturnauksissa yhdessä joukkueessa saa poikia olla alle puolet pelaavan joukkueen kokoonpanosta. Samassa kentällisessä poikia saa pelata alle puolet joukkueen kokoonpanosta.
Poikien osallistumisen salliminen pienimpien junioreiden sarjoihin on paljon toivottu muutos, ja tällä pääsemme taas askeleen lähemmäksi yhdenvertaisia ja tasa-arvoisia mahdollisuuksia harrastaa ringetteä sukupuolesta riippumatta. Sääntömuutos mahdollistaa yksittäisten poikien mukaan tulemisen, ei siis kokonaisen poika joukkueen osallistumisoikeutta sarjaan. Lisäksi kyseessä on asteittainen kokeilu, aloittaen pienimmistä junioreista. Tulevaisuudessa voimme harkita pojille omia harrastesarjoja, jos lajiin ilmaantuu vuosien aikana paljon poikia.
Onko myös poikien mahdollista hakea yli-ikäisyyslupia? Kyllä on, sama yhden vuoden yli-ikäisyyssääntö kaikilla sekä tytöillä että pojilla. Laji on kontaktiton, eikä näin ollen lapsen fyysisyydellä ole sukupuoleen katsottuna merkitystä. Poikkeuslupahakemukset käsitellään aina tapauskohtaisesti aluetyöryhmässä.
Miten asia käsiteltäisiin poikalapsen ja hänen perheensä kanssa, että harrastaminen on mahdollista vain x vuotta? Perheille tulee kertoa, että pojat saavat tulla nyt ensimmäistä kertaa G- ja F-junioreiden otteluihin mukaan. Ringetessä on mahdollista ottaa ensiaskeleet junioripolulla ja saada varmuutta sekä rohkeutta jäällä toimimiseen ja pelaamiseen. Tämän jälkeen harrastaminen jatkuu esimerkiksi jääkiekon puolella.
Kuitenkin meidän tulee muistaa, että E-junioreista ylöspäin laji on toistaiseksi vain tytöille, eli harrastuksen jatkumiseksi tyttöjen mukaan saaminen on elintärkeää!
1.7.3. Maalivahdin lainaaminen
Maalivahtien lainaaminen on kokonaan uusi sääntö ja varsinkin pienempien seurojen toivoma sääntöuudistus. Maalivahteja voi lainata G–D-ikäluokissa koko kauden seurasta toiseen, jos joukkueen kokoonpanossa ei muuten ole maalivahtia. Seuraavat ehdot tulee toteutua: Maalivahti ei saa olla yli-ikäinen omassa eikä uudessa seurassa. Maalivahdin saa lainata vain saman ikäluokan samalta sarjatasolta tai alemmalta sarjatasolta tai nuoremmasta ikäluokasta.
2.1. Ottelupöytäkirja
D-juniorit siirtyvät liveen eli sähköiseen tulospalveluun ja ottelupöytäkirjaan.
2.12. Peliaika ja tauot
E-junioreiden peliaika muuttuu 4x10min peliaikaan. Tavoitteena saada E-junioreiden peliaika samankaltaisemmaksi kuin D-junioreilla. Pelijääajat eivät riitä E-junioreissa 4x12min peliaikaan, koska mm. vaihtovihellykset vievät enemmän aikaa kuin D-junioreissa. Kaudella 2024–2025 tehtyjen peliaika kokeiluiden jälkeen parhaimmaksi peliajaksi osoittautui 4x10min, jossa erätauot ovat 1min ja puoliaika 2min. Tämä peliaika sai paljon positiivista palautetta niin pelaajilta, joukkueiden toimihenkilöiltä, erotuomareilta ja pelaajien vanhemmiltakin. Peliin tuli kaivattuja lisätaukoja, jolloin esimerkiksi valmentajien palautteen antaminen koko joukkueelle samaan aikaan onnistuu paremmin. Tämän peliajan koetaan myös palvelevan paremmin pelaajamäärältä pienempiä joukkueita, koska lyhyitä taukoja tulee enemmän.
3.1. Erotuomarit ja pelinohjaajat
Juniori-ikäisille pelinohjaajille kotijoukkue nimeää ottelutapahtumaan tukihenkilön tai tukihenkilöt. Kaikkien ottelutapahtumaan osallistuvien on tiedettävä, kuka tämä tukihenkilö on ja se pitää ilmoittaa ottelukutsussa. Tukihenkilö kannattaa kuuluttaa ottelun alussa. Kaudelle 2025–2026 tukihenkilöt tulevat saamaan Ringetteliitolta tukihenkilön huomioliivin.
3.3. Toimitsijoiden nimeäminen
D-junioreiden otteluissa hyökkäysaikakellon käyttäjillä, pöytäkirjanpitäjällä ja molemmilla rangaistusajanottajilla on oltava toimitsija- tai erotuomarikortti sekä voimassa oleva Ice Card.
4. Junioripelisäännöt
E-juniorit jatkavat edelleen isolla kentällä pelaamista kaudella 2025–2026, ja lisäksi E-sarjan pelimuotoon on lisätty mahdollisuus pelata 3vs3 pienpelejä joko pitkittäin tai poikittain. Muutoksella pyritään helpottamaan pelaajien siirtymistä isolle kentälle, lisäämään aktiivista pelaamista ja rengaskosketuksia kentällä. Ringetteliitto tulee ohjeistamaan E-sarjaa pelaavia joukkueita kauden 2025–2026 aikana kokeilemaan yllä mainittua pelimuotoa. Tämä muutos on saanut inspiraatiota Lasten urheilun uudesta viitekehyksestä.
4.1.1. Tasapuolinen peluuttaminen
Peluutusnumeroiden käyttöä ei jatkossa velvoiteta RK-E-junioreissa. Tasapuolinen peluuttaminen on edelleen pakollista ja se on osa Ringeten Reilun Pelin periaatteita, joita jokainen valmentaja on velvollinen noudattamaan! Kaikissa juniorisarjoissa (G-D-juniorit) valmentajalla tulee olla joukkueen peluutusjärjestys tai -tapa kirjattuna itselleen. Jos peluutusnumeroiden käyttäminen on mielestänne toimivin tapa peluutuksen seurantaan ja tasapuoliseen peluuttamiseen, kukaan ei kiellä niiden käytön jatkamista. Alla on muita esimerkkejä tasapuoliseen peluuttamiseen:
- 10 pelaajaa – kaksi viisikkoa
- 11–12 pelaajaa – kaksi kuusikkoa tai kaksi ketjua ja kolme puolustajaparia tai kaksi keskushyökkääjää, kaksi puolustajaparia ja kolme laitahyökkääjäparia
- 13 pelaajaa – kolme hyökkäysketjua ja kaksi puolustajaparia
- 14 pelaajaa – kolme hyökkäysketjua ja viisi puolustajaa
- 15 pelaajaa – kolme viisikkoa
On tärkeää, että tasapuolinen peluuttaminen huomioidaan koko ottelun ja/tai kauden tasolla. Jos VP- ja EP-ryhmien pelaajia pitää lainata peliryhmästä toiseen, tulee siinäkin huomioida tasapuolisuus ja vuorottelu.
Luethan kaikki tasapuoliseen peluuttamiseen liittyvät muutokset harrastesäännöistä s. 15 alkaen!
4.2.2. sekä 4.3.2. Aloitukset ja vaihdot
RK-, G- ja F-junioreiden otteluissa renkaan ollessa maalivahdin hallussa tuomari / pelinohjaaja ohjaa hyökkäävän joukkueen puhetta apuna käyttäen riittävän pitkälle etäisyydelle puolustavan joukkueen maalilta, jotta puolustava joukkue pystyy jatkamaan peliä sujuvammin.
F-junioreiden peleistä poistuu maalivahdin 5 sekunnin aikaraja. Jos renkaan avaamisessa kestää liian kauan, tuomari tai pelinohjaaja avustaa maalivahtia puheella.
Kilpailusääntöjen A-osasta tulee huomioida erityisesti seuraava uudistus:
A7.10 Toimihenkilöiden suoritettavat koulutukset
Joukkueen valmentajilla ja joukkueenjohtajalla tulee olla suoritettuna Mieli ry Nuori mieli -urheilussa verkkokoulutus. Liiton alaisissa sarjoissa suoritetaan Nuori mieli urheilussa -syventävä verkkokurssi ja aluesarjoissa (G-D) Nuori mieli urheilussa -verkkokurssi kaikille valmentajille. Koulutuksia suositellaan myös joukkueen muille toimihenkilöille. Kaikilla joukkueen valmentajilla tulee lisäksi olla suoritettuna ja voimassa olevana Vastuullinen valmentaja -verkkokoulutus.
MUISTUTUS webinaareista ja diapaketista
Juniorisarjojen valmentajille, toimihenkilöille ja muille halukkaille järjestetään uusista juniorisarjojen säännöistä kaksi samansisältöistä webinaaria. Jokaisesta juniorijoukkueesta velvoitetaan webinaariin osallistujaa! Webinaarien alustavat päivät ovat elokuussa kahtena iltana:
- MA 11.8.2025
- KE 20.8.2025
*Pidätämme oikeudet muutoksiin.
Lisäksi Ringetteliitto toimittaa juniorisarjojen sääntömuutoksista seuroille diapaketin, jossa uudistukset on esitetty nimenomaan joukkueissa pelaaville lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen sopivalla tavalla. Joukkueen valmentajien tulee käydä sääntömuutokset läpi lasten ja nuorten kanssa ennen kauden 2025–2026 sarjapelejä!
Harrastesarjojen sääntömuutokset
1.1 Joukkueet
Transsukupuolisen harrastajan osallistumisoikeus laajennetaan koskemaan kaikkia aikuisten harrastesarjoja, mikä on merkittävä askel yhdenvertaisuuden tukemiseksi. Pelaaminen on mahdollista kaikille aikuisten harrastesarjoissa, ei vain Fast-sarjassa.
1.5. Siirto-oikeus seuran sisällä
Jos Fast tai Flow Ringette -joukkue on seuran ainoa harrastejoukkue, voi tässä joukkueessa pelata pelaaja, joka pelaa myös nuorten kilpasarjoissa (B ja C) kuitenkin noudattaen ikärajoja. Yli-ikäinen pelaaja ei menetä yli-ikäisyysoikeutta. Ko. pelaajien käyttäminen on perusteltua vain, jos muutoin joukkue ei saa tarpeeksi pelaajia kokoonpanoon. Sääntö ei koske maalivahteja.
1.7.1. PELAAJASIIRTO
1.7.–30.4. välisenä aikana pelaaja voi siirtyä kilpasarjasta toisen seuran harrastesarjan joukkueeseen. Pelaaja ei voi pelata kuluvan vuoden aikana uuden seuran kilpasarjassa.